Zwanger?

Een zwangerschap vraagt een goede medische begeleiding. De huisarts, gynaecoloog en vroedvrouw werken samen om je optimaal op te volgen.

De communicatie en opvolging verloopt deels via het moederboekje. Het zou dus handig zijn als je dit steeds meebrengt naar de controle. Naast het boekje breng je best ook telkens een urinestaal mee.

Wij stellen jullie graag volgend schema voor:

Bij het vaststellen van de zwangerschap raadpleeg je best de huisarts voor een eerste bloedafname. Dit gebeurt het best nuchter (min. 6u). De huisarts deelt je de resultaten mee zodra deze gekend zijn. Voor extra informatie rond deze bloedresultaten, alsook voor de nodige dieetvoorschriften kan je nadien langsgaan bij je vroedvrouw.

Wanneer je 8 weken zwanger bent, maak je een 1ste afspraak bij de gynaecoloog. Tijdens dit consult controleert hij/zij of er reeds een hartslag te horen is en meet hij/zij de kruin-hoofdlengte. Hiermee kan de zwangerschapstermijn bepaald worden.

Rond 12 weken ga je indien jullie dit wensen naar de huisarts voor de NIPT-test. 3 dagen later doet de gynaecoloog een echo en bespreekt hij/zij de resultaten van de NIPT-test.

 Op 16 weken ga je langs bij de vroedvrouw. Hier gebeurt een algemene controle waarbij je urine, bloeddruk, de harttonen van de baby en dergelijke nagekeken worden. Ook krijg je dan verdere administratieve uitleg en worden al jullie vragen uitvoerig beluisterd.

Rond de 20ste zwangerschapsweek gebeurt een gedetailleerde echografie bij de gynaecoloog waarop alle organen van de baby nagekeken worden.

Vanaf 24 weken ga je opnieuw langs bij de huisarts. Die geeft je het kinkhoestvaccin en voert een suikertest uit. Deze test gaat na of er zwangerschapsdiabetes aanwezig is. Je hoeft niet nuchter te zijn, 1 uur voor je afspraak bij de huisarts drink je een suikeroplossing. Tijdens de consultatie wordt dan bloed geprikt. Daarnaast worden de papieren voor de geboortepremie tijdens dit consult ingevuld.

Rond 28 weken ga je terug langs bij de gynaecoloog, voor een echografische evaluatie van de groei van de baby.

Op de 30ste week gebeurt opnieuw een algemene controle. Dit kan bij de vroedvrouw of huisarts. Ook hier weer wordt de urine, bloeddruk, harttonen en dergelijke gecontroleerd. Ook de beleving van de zwangerschap wordt besproken.

Vanaf 34 weken ga je regelmatig langs bij de gynaecoloog afwisselend met de vroedvrouw. Zodoende wordt de ligging van de baby en de zwangerschap goed opgevolgd.

Bij het (vermoedelijke) begin van je arbeid (contracties) kan je ook beroep doen op je vroedvrouw alvorens naar het ziekenhuis te vertrekken.

Onmiddellijk na je thuiskomst van de materniteit zal je vroedvrouw langskomen om de verdere opvolging te doen van je baby en al je vragen en bezorgdheden te bespreken.

Het beste ga je ook in de eerste weken eens langs bij je huisarts met je baby. Met de huisarts kan je verschillende zaken bespreken zoals anticonceptie, … 6 weken na de bevalling laat je best een gynaecologisch onderzoek uitvoeren. Dit houdt onder andere een uitstrijkje en een borstonderzoek in.

De communicatie en opvolging verloopt deels via het moederboekje. Het zou dus handig zijn als je dit steeds meebrengt naar de controle. Naast het boekje breng je best ook telkens een urinestaal mee.

De vroedvrouw

Je bent volledig vrij zelf een vroedvrouw te kiezen. In praktijk Ampersand werken we samen met vroedvrouw Ruth. Zij komt indien je dat wenst bij ons in de praktijk en bij jou thuis langs.

Zwanger zijn is zowel lichamelijk, emotioneel en relationeel een ingrijpende gebeurtenis. Bij Ruth kan je terecht voor een prenatale check-up. Hierbij controleert zij de belangrijkste zaken om de gezondheid van jou en je baby goed op te volgen. Zoals het meten van de bloeddruk, controleren van de urine, bloedafname, luisteren naar het hartje van de baby, …

Naast het medische wordt er ook uitgebreid tijd genomen om te luisteren naar de emotionele beleving van jullie als aanstaande ouders. Je kan bij Ruth terecht met al je vragen en onzekerheden.

Wanneer de uitgerekende datum dichterbij komt, zal ook de vraag aan bod komen: ‘Wanneer moet ik naar het ziekenhuis?’ Ook hierbij kan zij je helpen. Indien je wenst kan je een groot deel van je arbeid thuis doen onder begeleiding van de vroedvrouw. Zo geeft ze je tips rond houdingen en manieren om de contracties op te vangen, maar ook medisch blijft ze je bijstaan. Zo worden de harttonen regelmatig gecontroleerd evenals hoeveel ontsluiting er reeds is. Als de geboorte nadert kan je rustig vertrekken naar het ziekenhuis om daar je kindje te laten geboren worden.

De eerste 5 dagen na de bevalling komt ze dagelijks op bezoek bij je thuis. Zodoende kan je kiezen om mits toestemming van het ziekenhuis na de geboorte onmiddellijk terug naar huis te gaan of op de materniteit te blijven. Wat je ook kiest, Ruth komt langs van zodra je terug thuis bent.

Verdere medische ondersteuning zoals: wondzorg, hielprik wordt door de vroedvrouw bij je thuis uitgevoerd.

Maar ook na die eerste week zorgt ze voor de gepaste ondersteuning. Zo helpt ze je op weg met de borst- of flesvoeding of als je kindje al wat ouder is met de vaste voeding. ook het wegen en meten behoort tot de taak van de vroedvrouw.

Tijdens de zwangerschap heb je recht op 12 consultaties van de vroedvrouw. Ook de eerste 5 dagen na de bevalling komt zij bij u langs. Vanaf dag 6 heb je nog recht op 7 consultaties die eventueel kunnen verlengd worden. De consultaties zijn geheel terugbetaald van de mutualiteit waarbij je aangesloten bent. Ruth werkt volledig via derde betaler systeem, waardoor je als patiënt niks hoeft te betalen.

In het kort…